Ounasvaaran Pirtit

3 out of 5 stars3 Stars

Antinmukka 4, (Christmas Cottages), Rovaniemi, 96600, Finland

1 Review

Ounasvaaran Pirtit
Enter dates for best prices
Compare best prices from top travel partners
Expedia.com Booking.com Hotels.com

99%

Satisfaction Excellent
Excellent
54%
25
Very Good
39%
18
Average
4%
2
Poor
0%
0
Terrible
0%
0

Value Score Average Value

Similarly priced and rated as other 3 star hotels

Show Prices

Good For Business
 • Families95
 • Couples88
 • Solo100
 • Business100
 • Cabins right next to the slopes

  by

  Facilities in the cabins:
  kitchenette (microwave, cooking plates, refredgerator, coffee and hot water makers, dishes), sauna, shower, toilet, tv, telephone, linen, towels

  Services in the main building:
  reception, two restaurants, laundry facililties

  Unique Quality: Tulikivi –sauna for 30 persons, traditional and old fashion sauna with sitting-room / dressing-room, toilet, kitchenette, tv.
  Moku Moku –hot water pool outside
  In winter time hole in the ice for swimming

  Directions: Next to Ounasvaara Ski Centre, 3 km from the centre of Rovaniemi.

More about Ounasvaaran Pirtit

Rudolph the rednose Reindeer

by lstruylaard

Van dinsdag 2 april tot en met 9 april 2002 gingen Gaston en ik naar Rovaniemi in Finland. We verbleven in bungalows Ounasvaaran Pirtit. Maar voordat we gingen, hebben we eerst overnacht in het Van der Valk-A4 Schiphol hotel.

dag 1: maandag 1 april

Om aan de files van de vroege ochtendspits van 2 april te ontkomen, gingen we aan het eind van de 2e paasdag naar het Van der Valk hotel. We konden "gelukkig" voor het hotel parkeren en er is bij dit hotel geen parkeerdek, dus onze auto staat veilig. Na het inchecken en het reserveren van het ontbijt voor de volgende ochtend gingen we naar onze kamer (nr. 734). We wilden nog wat gaan drinken, maar de bar zat vol. Dus toen hebben we maar cola en chips gehaald uit de automaten op de gang en gingen we maar tv kijken.

dag 2: dinsdag 2 april

Om half 8 ging de wekker af en om 08.15 uur gingen we ontbijten. Er was een heel uitgebreid ontbijtbuffet. We hebben heel uitgebreid zitten schranzen. Met de transferbus van 09.20 uur gingen we naar Schiphol. Net na het inchecken merkte Gaston op dat hij zijn portomonnee (met daarin de creditcard, pinpas, rijbewijs e.d.) kwijt was...

Even paniek, maar gelukkig had ik mijn portomonnee bij en nadat we de knipchip opgeladen hadden, besloten we om eerst maar naar het hotel te bellen. Misschien dat iemand zijn portomonnee in de bus had gevonden. Bleek dat de portomonnee net was afgegeven bij de receptie. En de volgende transferbus stond op het punt om te vertrekken, dus die chauffeur zou 'em dan weer meenemen. Wat een geluk. Alleen had ik in onze enthousiasme mijn bankpasje/chipknip in de telefoon laten zitten, maar uiteindelijk had Gaston zijn portomonnee terug en ik mijn bankpasje. Wat een geweldig begin van onze vakantie!!!!

Nadat we door de paspoortcontrole waren, besloten we maar om eerst wat te gaan drinken. In het restaurant zagen we Wim Kieft nog zitten. Om 11.25 uur konden we aan boord, op weg naar Helsinki. Aan boord natuurlijk nog wat gegeten en gedronken en na 2 1/2 uur kwamen we aan in Helsinki. Snel naar de volgende gate, want een half uur later zou het vliegtuig weer vertrekken naar Rovaniemi. Daar eenmaal aangekomen, moesten we heel lang wachten op onze koffers... die uiteindelijk dus niet kwamen! We moesten op een formulier invullen waar ons logeeradres was, want waarschijnlijk waren onze koffers nog op de luchthaven van Helsinki en zouden ze met de volgende vlucht meekomen. De koffers zouden dan aan het eind van de avond of de volgende ochtend bij ons afgeleverd worden.

Met een taxibusje werden we naar ons vakantieadres gebracht. De bungalows liggen aan de skipiste en vlakbij een enorme skischans. Er ligt veel sneeuw. We hebben een (typisch bruine) bungalow, nr. 13, die in het begin nogal klein aandeed. We besloten om te gaan dineren in het hoofdgebouw. Er is daar elke avond een buffet(je).Het was echt heel lekker.

Na het eten hebben we nog gewandeld naar de skipiste. Gaston stapte nog in een kuil van ongeveer een halve meter diep, waardoor zijn broek en sokken nat werden. We hadden verwacht dat het vroeg donker zou zijn, maar om half 9 was het nog licht.

dag 3: woensdag 3 april

We wilden eigenlijk gaan ontbijten, maar we waren nog moe en hebben het ontbijt maar overgeslagen. Onze koffers konden we afhalen bij de receptie, dus alles is goed afgelopen. Met de bus van 12.00 uur zijn we naar het centrum(pje) van Rovaniemi gegaan. Met de skibus duurt het ongeveer 10 minuten voordat je in het centrum bent. Een buskaartje kost 2,20 euro per persoon.

In het stadje zijn een aantal shopping-centers met in elk center een paar winkels. Ook een heleboel bekende winkelketens zoals Hennes & Mauritz, Vera Moda, Bodyshop en natuurlijk de Mac Donalds. Deze Mac D. is de noordelijkst gelegen Mac en geen vakantie zonder lokale Mac, dus natuurlijk zijn we hier binnen geweest.

Eigenlijk waren we zo weer klaar met winkelen, want zoveel winkels waren er niet. Nadat we nog een "hot chocolat" en een (gore) cappucino gedronken hadden, met een vieze donut, gingen we met de taxi terug naar onze bungalow. 's Middags heeft Gaston - na een potje kaarten - een dutje gedaan.

Om 19.15 uur zijn we gaan eten in het restaurant in het hoofdgebouw. In het restaurant zat alweer een hele grote groep Scandinavische jongeren, die de hele tijd de slappe lach hadden, wat vrij irritant was. Na het eten gingen we terug naar onze bungalow om mijn snowboots aan te trekken. We gingen nog wandelen en kwamen uit bij een langlauf-loipe. Na een tijdje splitste het pad zich en we besloten om via het hoger gelegen pad terug te lopen.

Omdat dit pad na een tijdje te steil omhoog ging, wilden we via de zijkant terug naar het eerste pad (ca. 8 meter schuinaflopend). In het begin ging het goed en Gaston liep voorop, maar opeens zakte hij tot zijn knieen in de sneeuw en hij moest nog een paar meter. En ik moest ook nog en ook ik zakte weg. Gaston ging op z'n knieen het laatste gedeelte kruipen, om het gewicht te verdelen en ik ging in zijn voetsporen. Onze broeken waren hardstikke nat en zo zijn we het hele stuk terug naar huis gelopen.

dag 4: donderdag 4 april

Vandaag redelijk vroeg opgestaan, want dit keer wilden we echt ontbijten. Er waren harde broodjes, boterhammen, knackerbrod, vleeswaren en yoghurt met musli en bosbessen. Een aantal jongens van de grote groep (zie dag 3) die hier ook verbleven keken raar op toen ik een knackerbrod at met suiker erop. Maar ja, wat ik dan weer raar vond was dat er in mandje waar de knackerbrod lag, je ook tuc/lu-koekjes (dat is toch chips?!) kon pakken. Volgens mij werd dat gebruikt als cracker of als broodbeleg.

Na het eten zijn we de video gaan halen en hebben we het bungalowpark gefilmd. Om 12.40 uur werden we opgehaald door de organisatie Lapland Safari's voor onze eerste excursie: DE HUSKY-SAFARI.

In de jeep die klaarstond zaten ook andere Nederlanders (uit de buurt van Rotterdam). Waaronder een 3-jarig jongetje Gillian. Voordat we met de sneeuwscooters naar de husky's zouden gaan, moesten we ons eerst omkleden. In kamer 1 kregen we schoenen en sokken, in kamer 2 kregen we een overall (het leek de vrijwillige brandweer wel) en in kamer 3 kregen we een helm, sjaal, skibril, handschoenen en een extra muts. Vervolgens gingen we naar de sneeuwscooter waar we uitleg kregen over hoe zo'n ding werkt. Gaston reed en ik zat achterop.

We reden over de bevroren rivier en na 45 minuten kwamen we bij de husky's aan. Die waren al voor de slee gespannen maakten een hels kabaal. Wij dachten dat elke slee een begeleider zou krijgen en dat wij met z'n tweeen (romantisch!) in het bakje mochten gaan zitten. Not! Gaston moest achterop de slee gaan staan op 2 plankjes en ik zat in het bakje. Het kon ook andersom, maar dat leek mijn niet zo'n goed idee! Tussen de 2 plankjes zat een ijzeren rem, waar Gaston met een voet op moest staan als hij wilde afremmen. Stil staan was met 2 voeten op de rem springen.

Het ging gelukkig goed en na anderhalf uur gingen we even pauzeren. We kregen allemaal een tak met een scherpe punt waaraan we een (vieze vette varkens-) worst gingen roosteren. Ook was er koffie en thee. Na het eten van het worstje (die van mij was op de grond gevallen, ach gut, wat jammer nou) kregen we pannekoeken. Erg lekker. Na de stop gingen we weer verder, terug naar de sneeuwscooters. Tien minuten voordat we weer terug waren bij het kantoor van Lapland Safari's, konden we wisselen en ook ik heb dus een sneewscooter bestuurd. Ik vond het ongeloofelijk zwaar en een keer kon ik 'em niet houden. Ik zit toch liever achterop.

Om 17.45 uur waren we weer terug bij het kantoor en konden we alle kleding uitdoen. De andere Nederlanders verbleven in het Sky Hotel, een hotel dat bovenaan de piste ligt (onze bungalows liggen onderaan dezelfde piste) en wij besloten om mee te rijden naar dat hotel. Zij hadden namelijk al een paar keer rendiervlees op en dat wilden wij natuurlijk ook een keer proberen. We konden in het restaurant kiezen uit een buffet en a-la-carte en we kozen voor het laatste. Gaston vond achteraf het rendiervlees niet zo lekker, maar ik vond het best te eten.

Op de menukaart stond als hoofdgerecht ook een portie berenvlees, maar dat kostte 45 euro per persoon. Dat vonden we dus echt te duur. In plaats van een taxi te nemen zijn we naar huis gelopen over de skipiste. Best stijl, maar het ging, want we hadden onze snowboots aan. Het was een rechte piste naar beneden en dit was meteen onze avondwandeling.

dag 5: vrijdag 5 april

Vandaag niet ontbeten, maar lekker uitgeslapen tot 12.00 uur. Gaston is toen gaan leren en ik ben boodschappen gaan halen bij de supermarkt. Finse Wienerbollen en toast met suiker. Na het eten heb ik Gaston overhoord en daarna ben ik naar boven gegaan om te lezen zodat Gaston rustig kon leren.

's Avonds hebben we bij de receptie gevraagd of ze voor ons een taxi wilden bellen, zodat we uit eten konden gaan in het centrum van Rovaniemi. We besloten om uit eten te gaan bij restaurant Pohjanhovi, dat aan de rivier gelegen is.

Naast ons zat een dubbelganger (of was het misschien de echte incognito) van Roger Moore en achter hem zat aan een ander tafeltje een echte Lapse nicht heel verwijfd te zijn met een collega-sulletje en en nog een ander man met een typisch Scandinavisch uiterlijk (blond en blauwe ogen). En wij konden lekker roddelen, want ze verstonden ons toch niet.

Na het eten weer een taxi terug gepakt naar onze bungalow, want Rovaniemi is nu niet echt een stadje waar je 's avonds gezellig uit kunt gaan, voor zover wij konden ontdekken.

dag 6: zaterdag 6 april

Omdat we ook vandaag weer een excursie geboekt hadden, moesten we vroeg op en gingen we dus ook maar ontbijten. Gaston had weer harde broodjes en eieren en ik had yoghurt met cornflakes en bosbessen. Om 09.40 uur werden we opgehaald door onze begeleidster van Lapland Safari's (Helli). We gingen eerst naar de Noordpool-cirkel en naar de kerstman (die woont daar!)

Allereerst gingen we op bezoek bij de kerstman. Hij wist (de slimmerik) dat we uit Nederland kwamen. En natuurlijk zijn we met hem op de foto gegaan. Lekker commercieel -> 17 euro voor een foto zo groot als een A4-tje. Daarna hadden we ongeveer 1 1/2 uur om Santa Claus-village te bekijken. We hebben alle 10 de souvenierswinkels bekeken en natuurlijk hebben we nog op de Noordpoolcirkel gestaan. Die wordt heel officieel aangegeven met een kabel die boven aan 2 gebouwen is vast gemaakt. En op de grond ligt een steen met daarop de inscriptie "Artic Circle". Daar hebben we opgestaan. Dat doe je ook niet elke dag. In het postkantoor van de kerstman hebben wij nog wat kaarten verstuurd.

Met het busje gingen we daarna terug naar het restaurant waar we de lunch kregen die bij de excursie inbegrepen zat. En dat was in restaurant Ounasvaaran Pirtit -> bij ons dus. Eerst kregen we een salade met kaas, daarna witvis in zilverfolie met rijst en groenten er in en als toetje kregen we ijs met vieze gele bessen. Na het eten hebben we onze souveniers van de kerstman thuis gelegd en gingen we naar het kantoor van Lapland Safari's om de kleding aan te trekken voor de sneeuwscooters. Na de uitleg gingen we via de rivier en de bossen naar de rendierenboerderij.

We werden welkom geheten door Lappen in tradionele kleding. We moesten plaats nemen in een soort wigwam waar een Lap ons vertelde dat we volgens tradionele wijze een sneetje in onze nek zouden krijgen om de stress die we van thuis hadden meegenomen kwijt zouden raken (nep dus). Daarna kregen we met roet ieder 2 stippen op onze voorhoofd, om te voorkomen dat we de volgende ochtend met een gewei wakker zouden worden. Tenslotte kregen we allemaal een slokje rendiermelk.

Eenmaal buiten gingen we een ritje maken met een rendierslee. Omdat ik het 1e rendier het mooiste vond omdat 'ie als enige nog een gewei had, betekende dat dat ik ook als eerste moest. Gaston wilde de bestuurder zijn, maar voordat hij op de slee zat, ging de slee er al vandoor met mij erop en kreeg ik een Lap achterop. Het ging hardstikke snel en voordat ik het in de gaten had was ik alweer terug. Daarna ging Gaston, dus dat kon ik mooi filmen. Omdat we allemaal heelhuids terugkwamen van onze rendierenrit, kregen we een rendierenrijbewijs. Hiermee mogen we 5 jaar lang een rendier "besturen". Om warm te worden kregen we na de rendierenrit nog koffie/thee en als afsluiting gingen we nog even sleeen (met een placemat met hengsel als slee). Met de sneeuwscooter gingen we op de terugreis door de bossen met heel veel heuvels terug naar de rivier. Ik heb weer achterop gezeten. Na het omkleden kregen we nog een certificaat waarop staat vermeld dat we op de Noordpool-cirkel zijn geweest.

Om 19.00 uur zijn we terug gegaan naar de stad (met een zeer luxe taxibus), want we wilden op aanraden van Helli uit eten gaan bij hotel/restaurant Santa Claus. Het was een 4* hotel, maar er was bijna niemand in het restaurant. Toch was het wel gezellig. Met de taxi weer terug naar huis.

dag 7: zondag 7 april

We hebben heel lang uitgeslapen en daarna hebben we gedoucht. We wilden namelijk nog in onze sauna. Na ongeveer een half uur hadden we er weer genoeg van, want we vonden het nogal saai. Gaston was, nadat we aangekleed waren, naar de supermarkt gegaan om lekkere dingen te kopen. De uiensoep was echt heel goor. We hebben wel lekkere knackerbrod op met aardbeienjam.
Gaston is 's middags nog naar bed geweest en ik heb mijn boek uitgelezen. Om 18.00 uur heb ik "Gaaz" wakker gemaakt, want we gingen uit eten bij het Sky Hotel.

We wilden dit keer buffet, maar helaas... op zondag is er geen buffet. Dus nam Gaston een ceasarsalade met kip vooraf en ik de zalm die we de vorige keer ook hadden. Daarna hadden we allebei een pepersteak in mosterdsaus en als nagerecht hadden we van de menukaart "chocolade soufle met sinaasappelsorbet" gekozen. De voorbereidingstijd was wel een half uur, maar het klonk zo lekker dat we daar wel op wilden wachten. Het bleek een chocolade-muffin uit de oven te zijn met een bolletje - waarschijnlijk zelf gemaakte - sinaasappelijs. Op zich best lekker, maar we hadden er wel wat meer van verwacht.

Na het eten bleek dat Gaston (hij hield het geld bij) niet genoeg contant geld meer had om nog een taxi terug te nemen. Ik wist dit natuurlijk niet vooraf en had mijn laarsjes aan (met zeer gladde zolen). En nu moesten we van de skipiste af. Stapje voor stapje en minder gezellig dan de vorige keer (= netjes gezegd) kwamen we uiteindelijk beneden aan. Levend en zonder gebroken ledematen.

dag 8: maandag 8 april

Omdat we morgen, als we naar huis gaan, willen ontbijten besloten we om vandaag uit te slapen. Om 13.00 uur gingen we eruit om knackerbrod met jam te eten. Daarna heb ik Gaston geholpen met leren.
's Avonds zijn we uit eten geweest bij hotel/restaurant Santa Claus. In plaats van een taxi terug te nemen, besloten we deze keer terug te lopen. Het was ongeveer 3 km. Het was 0 graden en behoorlijk koud. We kwamen verkleumd thuis.

dag 9: dinsdag 9 april

Nadat de wekker om 08.30 uur afliep, besloten we dat we toch geen zin hadden om te ontbijten. De wekker ging opnieuw af om 10.30 uur. Ik ging alvast de koffer inpakken en Gaston maakte het onbijt klaar. Om 12.00 uur werden we opgehaald door de transferbus om naar het vliegveld gebracht te worden.

We waren nogal vroeg, maar naar 10 minuten ging de incheck-balie open en konden we onze koffers afgeven. Gaston heeft als ontbijt nog een cappucino + tonijnpizza-broodje gegeten en ik een warme choco + groente-broodje. Om de tijd te overbruggen hebben we nog even gekaart en om 13.30 uur gingen we aan boord, op weg naar Helsinki. Daar aangekomen hebben we nog gezocht naar een euro-muntenboekje van Finland, maar daar is niet aan te komen. Om 16.00 uur konden we weer aan boord. Gaston vond het leuk om aan boord nog wat te filmen, maar dat mocht niet en hij kreeg dat te horen van een stewardess. Maar dat was net te laat, want hij had al mooi naar buiten gefilmd. Het landschap van Finland staat dus bij ons op de film.

Eenmaal aangekomen in Amsterdam, kwamen onze koffers na een paar minuten al op de lopende band. De transferbus van Van der Valk stond ook al klaar en 20 minuten later waren we al bij de auto. Om de drukke avondspits te ontlopen, besloten we om te blijven eten in het restaurant.

Op de terugreis stonden we helaas wel in de file, bij de brug van Gorichem. Om 23.00 uur waren we uiteindelijk thuis. Onze "koude" vakantie was helaas afgelopen.

Comments

Popular Hotels in Rovaniemi

Scandic Hotel Luosto

Hotel Class 3 out of 5 stars

Luppokeino 3, Luosto, Rovaniemi

Lapland Hotel Sky Ounasvaara

Hotel Class 3 out of 5 stars

Juhannuskalliontie, Rovaniemi

Show Prices

Sky Hotel Ounasvaara

Hotel Class 3 out of 5 stars

Ounasvaara, Rovaniemi

Show Prices

Clarion Hotel Santa Claus

Hotel Class 4 out of 5 stars

Korkalonkatu 29, (formerly Quality Hotel), Rovaniemi

Show Prices

View all Rovaniemi hotels

View all Rovaniemi hotels

Latest Rovaniemi hotel reviews

Scandic Hotel Luosto
29 Reviews & Opinions
Latest: Mar 25, 2014
Tervashonka Hostel
1 Review & Opinion
Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi
63 Reviews & Opinions
Latest: Mar 7, 2014
Clarion Hotel Santa Claus
136 Reviews & Opinions
Latest: Apr 9, 2014
Lapland Hotel Sky Ounasvaara
38 Reviews & Opinions
Latest: Feb 26, 2014
Best Western Oppipoika
1 Review & Opinion
Scandic Rovaniemi
77 Reviews & Opinions
Latest: Apr 16, 2014
Hostel Rudolf
19 Reviews & Opinions
Latest: Mar 25, 2014
Top City Hotel Rovaniemi
114 Reviews & Opinions
Latest: Apr 15, 2014
Hotel Lapin Pohtimo
2 Reviews & Opinions
Bed & Breakfast Kesapirttila
5 Reviews & Opinions
Latest: Aug 1, 2013
Sky Hotel Ounasvaara
40 Reviews & Opinions
Latest: Feb 26, 2014
Cumulus Rovaniemi
19 Reviews & Opinions
Latest: Mar 2, 2014
Ounaskosken Camping
1 Review & Opinion
Lumimaa - Snowland
2 Reviews & Opinions
Latest: Jan 6, 2009

 Ounasvaaran Pirtit

We've found that other people looking for this hotel also know it by these names:

Ounasvaaran Pirtit Hotel Rovaniemi

Address: Antinmukka 4, (Christmas Cottages), Rovaniemi, 96600, Finland