Szarvas Travel Guide

 • Skanzen jellegű pavilon
  Skanzen jellegű pavilon
  by Kerria
 • Főtér
  Főtér
  by Kerria
 • Óriásbogrács
  Óriásbogrács
  by Kerria

Szarvas Things to Do

 • let's go hunting

  Szarvas has small game hunting ground. It is popular for local people and foreign people too. The local hunting party has raise pheasants. /poor pheasants.... :-(/

  more
 • let's go botanical garden shop

  when you visited the biggest hungarian botanical garden you can buy beautiul plants in the botanical garden shop. Imagine that the local people often buy their plants from here.

  more
 • let's go folk dance

  Folk dance is popular for the local young people. In the Aranyménes Panzió/Pension you can see traditonal folk dance too.

  more
 • Körös-Maros National Park Visitor Centre

  The Visitor Centre is also in Anna liget, next to the NP directorate. An exhibition presents a wide range of issues concerning the Park, from the typical flora and fauna to the trade of endangered species.

  more
 • Csáky castle

  The Csáky castle was built in 1908 in eclectic style. The castle itself houses the Körös-Maros National Park directorate, so only the park (Anna liget) can be visited.

  more
 • Nature trail interpretation

  Along the trail, interpretative boards provide description and explanation of the surrounding habitats in Hungarian and English. Nice little details make the walk even more enjoyable.

  more

Szarvas Restaurants

 • aramat's Profile Photo

  Halászcsárda (Fishermen's Inn): Fish dishes

  by aramat Written Jul 29, 2003

  3.5 out of 5 starsHelpfulness

  Nice, local restaurant on the bank of Körös River (with a garden). Fish prepared in various ways and pörkölt (stew with paprika) are the most typical dishes of the region.

  Favorite Dish: Halászlé - literally "fisherman soup", but actually a bit spicy fish soup usually made from several different fish with paprika.

  Hal��szl�� - picture from http://www.bkmoh.hu/borgas
  Related to:
  • Food and Dining

  Was this review helpful?

  more

Szarvas Tourist Traps

 • Kerria's Profile Photo

  XIV. Szarvasi Szilva Napok (2011)

  by Kerria Written Sep 14, 2011

  Szeptember derekán, amikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, fekete, no és természetesen nagyon ízletes. A Vajda Péter Művelődési Központ 1998. óta szervezi és rendezi a Szilvanapokat. Először a város főterén került megrendezésre, de ezt a helyszínt a növekvő érdeklődés miatt hamar kinőttük, s kibővítettük a Vajda Péter utca, Kossuth utca, Ótemplom, Szent István Park.
  A rendezvény idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. Hatalmas rézüstökben fő majd a finom szilvalekvár, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített, csinos kis szilkékben meg is lehet vásárolni.
  Természetesen idén is lesz bőven szilvás-gombóc és más, szilvából készült finomságok, és megmérettetésre kerülnek a szilva és gyümölcspálinkák is neves zsűri által.
  A gasztronómiai programok mellett négy helyszínen kulturális programok, neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket.
  Sok szeretettel látjuk idén is Szarvason, a XIV. Szilvanapon!
  (by www.szilvanap.hu)

  Unique Suggestions: Szarvas története:
  A környék már az őskor óta lakott. A népvándorlás korából fontos avar leletek maradtak fenn. Nem lehet pontosan megállapítani a régi Szarvas keletkezésének idejét, azonban bizonyos körülmények valószínűsítik a 13. század utolsó évtizedeit, amikor már állandósulni kezdett a település. Először Anonymus említi a települést Szarvashalom néven. A hajdani Árpád-kori falu létét számos 1284-85 közötti időből származó feljegyzés tanúsítja, mikor IV. (Kun) László király több rendeletét is Szarvashalomról keltezte.

  1566 után a török hódoltság idején Cserkesz Omer, későbbi gyulai szandzsákbég palánkvárat építtetett a településen. 1595-ben ugyan a törökök kiürítették és felégették a várat, azonban 1673-ban némi módosításokkal ugyan, de a réginek kijavított mását ismét felépítették, és a Körösön hidat építettek, az eddiginél is jobban emelve ezáltal a település jelentőségét. 1686-ban Szarvas a keresztények kezére került, de a vár és a település elpusztult, a lakosság elmenekült, a környék teljesen kihalt.
  A település újkori történelme 1722-től számítható. A 18.-19. század fordulóján Tessedik Sámuel megalapította Európa első gazdasági (akkori nevén szorgalmatossági) iskoláját a városban. A nagy tudású lelkész felvirágoztatta a fiatal mezővárost, kidolgozta többek között a szikesek megjavításának módszerét, megismertette a város lakóival a kor legkorszerűbb földművelési technikákat is. Kiemelkedően fontos szerepet töltött be a településen a gróf Bolza család. Kastélyokat varázsoltak a Körös partjára, felépítették a szárazmalmot, létrehozták az Anna-ligetet, majd a Bolza Józsefről elnevezett Pepi-kertet, mai nevén a Szarvasi Arborétumot, ami manapság is Szarvas legcsodálatosabb és legismertebb látványossága. 1847-től a megye első nyomdája is itt működött.

  A II. világháború után az oktatás vált a település életének a legfontosabb tényezőjévé, Szarvas ma fontos iskolaváros, a megye egyik kulturális központja.

  Fun Alternatives: Rengeteg ember, rengeteg kóstolni való, gasztronómiai és turisztikai élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  Hatalmas búcsúnak is nevezhetnénk, mert itt talál mindenki kedvére valót:
  - békésszentandrási sörkülönlegességek
  - vásárfia, zsákbamacska
  - kürtöskalács
  - óriásbográcsban készült finomságok
  - lekvár főzés
  - és rengeteg program gyermekeknek, felnőtteknek :)

  Skanzen jellegű pavilon Főt��r ��ri��sbogr��cs Helyi h��z Főzik a szilvalekv��rt
  Related to:
  • Family Travel
  • Food and Dining
  • Festivals

  Was this review helpful?

  more

Szarvas Off The Beaten Path

 • let's go shipping

  Szarvas situated in valley of River Körös. It has about 40 km backwater with lots of cottage.On backwater you can go by ship, kayak or canoe. This ship name is Katalin II. The tourists often acrimonious asked the skipper what happend with the Katalin I ? The skipper answered Katalin I is his wife :-)

  more
 • "Történelmi emlékút" - Historic memorial...

  A 1000 m long memorial route leading to the centre of historic Hungary (i.e. greater Hungary before the 1919 Trianon peace treaty). Carved wooden monuments indicate the various stages of Hungarian history. It's a nice walk, even if the concept is a bit nationalistic. It starts from the Körös bank behind the Old Church.

  more
 • Szarvas Hotels

  0 Hotels in Szarvas

Szarvas Favorites

 • katalin's Profile Photo

  let's go botanical garden

  by katalin Updated Nov 24, 2010

  Favorite thing: The Szarvasi Arborétum / Botanical Garden is the biggest (82 ha) botanical garden in Hungary. Imagine that here you can find the biggest pinewood collection in Hungary. www.pepikert.hu

  Related to:
  • Eco-Tourism
  • Birdwatching
  • Family Travel

  Was this review helpful?

  more

Instant Answers: Szarvas

Get an instant answer from local experts and frequent travelers

24 travelers online now

Comments

 
Explore Deeper into Szarvas
Nature trail
Things to Do

View all Szarvas hotels

Map of Szarvas